Jadłospis
23 – 27 czerwca
śniadanie |
II śniadanie |
obiad |
podwieczorek |
|
Poniedziałek |
Kawa inka (200ml): mleko/ napój rośliny, kawa inka, miód. Twaróg z ziołami (20g): twaróg, śmietana 18%, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, sól. Polędwica drobiowa (20g) Pomidorki koktajlowe (20g) Rukola (20g). Masło/ flora (5g). Pieczywo (30g): chleb kanapkowy, chleb słonecznikowy |
Banan (50g). |
Rosół z makaronem (250g): woda, skrzydło z indyka, podudzie z indyka, marchewka, korzeń selera, korzeń pietruszki, sól, liść laurowy, ziele angielskie, makaron nitki. Filet z indyka w sosie morelowym (150g): filet z indyka, suszone morele, sól, cukier, cebula olej. Ziemniak (50g): ziemniaki, sól. Kapusta pekińska z ogórkiem (50g): kapusta pekińska, ogórek zielony, olej rzepakowy, sól, cukier. Kompot z czarnej porzeczki (200ml). |
Kajzerka (30g). Masło /flora (5g). Ser żółty (20g). Dżem malinowy (20g). Ogórek zielony (20g). Herbata owocowa (200ml). |
Alergeny: |
1,2,7 |
|
7,9,10,12 |
1,3,7 |
Wtorek |
Płatki owsiane na mleku (200ml): mleko, napój roślinny, płatki owsiane. Pieczywo (30g): chleb kanapkowy, chleb razowy. Masło/flora (5g). Polędwica sopocka (20g). Serek wiejski (20g). Pomidor (20g). Rzodkiewka (20g). Herbata z cytryną (200ml): woda, herbata, cytryna, cukier. |
Arbuz (50g). |
Barszcz czerwony (250g): woda, buraki, marchewka, korzeń selera, korzeń pietruszki, ziemniaki, koncentrat buraczany, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny mielony. Potrawka z kurczaka z groszkiem (100g): mięso gotowane z indyka, groszek zielony, cebula, olej, mąka pszenna, sól, pieprz czarny mielony. Ryż (50g): ryż, sól. Surówka (50g): marchew, jabłko, olej, cukier, sól. Woda z cytryną i miętą (200ml). |
Pieczywo(30g): chleb słonecznikowy. Masło/flora (5g). Serek waniliowy (20g). Dżem jagodowy (20g). Herbata z lipy (200ml). |
Alergeny: |
1,2,7 |
|
1,3,9,12 |
1,3,7 |
Środa |
Ryż na mleku (200ml): mleko, napoju roślinnym, ryż, Pieczywo(30g): chleb kanapkowy, chleb orkiszowy. Masło/flora (5g). Jajecznica (20g): jajo, olej, sól. Serek almette (20g). Papryka (20g). Rudola (20g). Herbata z cytryną (200ml): woda, herbata, cytryna, cukier. |
Truskawki (50g). |
Zupa krem z warzyw (250g): woda, marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, ziemniak, sól. Lemoniada (200ml): woda, cytryna. |
Zapiekanki (30g): pieczywo pełnoziarniste, ser żółty, szynka. Keczup własnego wyrobu (20g): koncentrat pomidorowy, pomidory krojone, cukier, sól, zioła prowansalskie. Herbata koper włoski (200ml). |
Alergeny: |
1,3,7 |
|
1,3,7,9,12 |
1,3,7,9,12 |
Czwartek |
Kakao (200ml): mleko/napoju roślinnym, kakao, miód. Kajzerka (30g). Masło**/flora (5g). Parówki cielęce (20g). Pasta warzywna (20g): marchewka, ciecierzyca, sól. Ser żółty (20g). Ogórek zielony (20g). |
Melon (50g). |
Zupa kalafiorowa (250g): woda, marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera, ziemniak, kalafior, śmietana 18%, sól, liść laurowy, ziele angielskie. Pulpety w sosie koperkowym (100g): łopatka wieprzowa, cebula, bułka pszenna, jaja, olej, sól, pieprz, papryka słodka, majeranek. Kasza kuskus (50g): kasza kuskus, sól. Marchew z groszkiem (50g): marchew, groszek, sól, cukier, mąka ziemniaczana. Roszponka z papryką (50g): roszponka, papryka, olej, miód, cytryna. Kompot truskawkowy (200ml). |
Budyń waniliowy (150g): mleko, cukier, cukier wanilinowy, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, masło. Chałka (50g). Masło/flora (5g). Herbata owocowa (200ml). |
Alergeny: |
1,3,7 |
|
1,7,9,12 |
1,3,7 |
Piątek |
Mleko/napój roślinny (200ml). Pieczywo (30g): chleb kanapkowy, chleb wieloziarnisty. Masło/flora (5g). Tuńczyka (20g). Twaróg (20g). Sałata (20g). |
Banan (50g). |
Zupa ogórkowa (250g): woda, marchewka, korzeń pietruszki, korzeń selera, ziemniak, ogórki kiszone, śmietana 18%, sól, liść laurowy, ziele angielskie Ryba pieczona z ziołami (100g): ryba miruna, sól, pieprz ziołowy, koperek, olej. Ziemniaki (50g): ziemniaki, sól. Brukselka gotowana (50g). Surówka z pomidora i oliwy (50g): pomidor, sól, oliwa. Lemoniada (200ml): woda, cytryna. |
Bułka grahamka (50g). Masło/flora (5g). Ser żółty (20g). Pasta jajeczna (20g): jaja, olej, sól, szczypiorek. Marchewka (20g). Papryka (20g). Herbata rumianek (200ml). |
Alergeny: |
1,3,7 |
|
4,9,12 |
1,3,7 |
*Dzieci na diecie bez mleka krowiego otrzymują napoje i tłuszcz pochodzenia roślinnego.
SUBSTANCJE ZAWIERAJĄCE ALERGENY:
- zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hubrydowe) i produkty pochodne
- skorupiaki i produkty pochodne
- jajka i produkty pochodne
- ryby i produkty pochodne
- orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- soja i produkty pochodne
- mleko i produkty pochodne
- orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, (Juglans regia), nerkowce (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
- seler zwyczajny i produkty pochodne
- gorczyca i produkty pochodne
- nasiona sezamu i produkty pochodne
- dwutlenek siarki i siarczyny
- mięczaki i produkty pochodne